HTML

Barázdák

Könnyebb egy blogban leírni életem eseményeit, mint 120 emailbe, egyenként. Szóval tipik "Ez történik velem Londonban" blog a barátaimnak :)

Friss topikok

Phnom Phen, Killing Fields

2013.03.24. 17:21 cimola33

Eleg konnyen eljutottunk Phnom Penhbe, viszont ott mar a buszablakon komogtattak a tuktukosok, hogy ok nagyonolcson barhova elvisznek. Viszont mi GYALOGOLNANAK, amit nem volt konnyu veluk megertetni, foleg, hogy tudtak olcso guesthouset is, csak nem mondtak meg hol, csak ha veluk megyunk. Ugyhogy eleg hamar kihoztak minket a sodrunkbol. Kesobb kifejlesztettem azt a modszert, h egyszeruen utanozom oket es azzal valaszolok, amit kerdeznek, igy alakultak ki az ehhez hasonlo beszelgetesek:

-Tuktuk?

-Tuktuk.

-Want tuktuk?

-want tuktuk?

-Where are you from?

- From Hungary.

-???????


es ezzel vege is volt. Persze mindekozben mindket fel mosolyog, mint allat, Zsuzs meg puffog, gyeremar, gyeremaaaar :)

Sajnos a Lonely Planet ismet nem volt a legfrisebb, mivel az arak kb megduplazodtak a kiadasa ota, ugyhogy nem igazan sikerult olcso szallast talalnunk, de legalabb a furdoszobaban eltort a cso, ugyhogy elarasztodtunk vizzel, amit Zsuzs hamar megoldatott a tulajjal, ugyhogy nem kellett evakualni minket :) Kb 2 nap tartozkodast terveztunk itt, mert Zs mar ment volna a beachre, tekintve, hogy mar 1 honapja ezt varta. Viszont mivel eppen a kiraly temetese volt, nem igazan tudtunk akkor lelepni, amikor akartunk. Ezt en nem is bantam, mert nekem nagyon tetszett a viragos erkelyes, szines Phnom Phen. Kicsi, ugyhogy eleg hamar kiismertuk magunkat benne es otthonosan mozogtunk tisztaknak nem mondhato utcain.

531518_10151286530790679_944659736_n.jpg

Phnom Penh utcakep

Elso nap beterveztuk a Killing Fieldset, ami a varos mellett van es arrol nevezetes, hogy egyike volt azoknak a helyszineknek, ahol Pol Pot es emberei emberek szazezreit oltek meg...Nem eppen egy vidam hely. A jegy melle eleg jo audio guidot kaptunk, ami vegigvezetett minket a mezon. Elsokent egy magas toronyfeleseghez ertunk, ahol tobbszaz koponya es csont volt kiallitva, azok amelyeket itt talaltak. Nem, nem 500 evvel ezelott, hanem 40 evvel ezelott. Oke, az iskolaban nem sokat tanultunk rola, ugyhogy egy kis tortenelem:

Pol Pot es a Kmer Roudge a 70es evek kozepen evakualta Pnom Penht, azzal a felkialtassal, hogy az amerikaiak le akarjak bombazni es el kell hagyni a varost. Valojaban a "videki" ertekeket vallo rezsim kiuldozte a varoslakokat es kb 2 millio embert megolt. Kit azert, mert beszelt idegen nyelvet, kit azert mert szemuveget viselt, sokan ehen haltak vagy a gyaloglasba haltak bele. Nehez ezt feldolgozni, hiszen nem egy kulso ellenseg irtotta a kmereket, hanem sajat nepe. Valogatas nelkul gyerekeket, noket, oregeket, mindenkit. A "kiallitas" bemutatta az eszkozoket is, amivel elkovettek ezeket a szornyusegeket. Nem am vitrinben, hanem pl. elkalauzolt az audio guide egy macskapalmahoz, majd mikor odaertel es nezgetted, milyen fura noveny es tokjo ilyet meg nem is lattal, akkor kozolte a fuledbe a hang, hogy nah es nezd a reces leveleit, nah ezekkel a levelekkel vagtak le a szerencsetlenek fejet...es akkor egy hatalmasat hatraleptel es kirazott a hideg. Meg mindig sok csontot mos ki a viz a foldbol es ejjel nemigazan mennek arrafele...Szoval nagyon durvan szomoru es egyben tanulsagos elmeny is volt. Ezt igy nem is tudom visszaadni. Nem is lehet. Pedig mindenkinek latnia kellene, hogy egy otthon, maganyosan gondolkodo zseni (Marx) milyen tragediakat okozhat par telefirkalt oldallal....

Par kep, amit ugyan nem mi kesziettunk (oke mi is keszitettunk kepeket, de azoknak kb. nyoma veszett, mert az en gepem ugye elhagyodott, a Zsuzserol meg letorlodtek a kepek...), de mi is kb ezeket lattuk (koszonet erte G.-nek):

sam_0518.jpgEmlekepulet

sam_0515.jpgsam_0504.jpgsam_0494.jpg

sam_0502.jpg a csecsemo es gyermekcsontok mellett allo fa...

Masnap gondoltuk vidamabban toltjuk a napot, de mege ste hallotuk, hogy holnap lesz a kiraly temetesenek elso napja, felvonulasokkal. Ugyhogy probaltam koran felkelni, hogy lassam (Zsuzst termeszetesen nem erdekelte, de mikor benaztam a kep keszitessel, akkor kiragadta a kezembol a gepet, hogy nehogymar ne fenykepezzem le, mert bakker ez tokerdekes, ugyhogy sztem erdekelte am :) ). Persze elaludtam es orrlogatva mentunk reggelizohelyet keresni, mikor Zsuzs felkialtott. Ott mennek! Ugyhogy odarohantunk es lattuk a felvonulast, sarkanyhajoval, eloljarokkal, fekete feherbe oltozott gyaszolo neppel es rendorokkel, akik, mikor a koporsoval vonultak vegig, mindenkit terdelesre utasitottak. Errol probalok par kepet beszurni, ha mar a kepeink egy resze megsemmisult (errol meg kesobb bovebben).

404790_10151286529640679_128524109_n.jpg

Az oreg kiraly, allitolag 90 valahany eves volt...

11160_10151286529970679_1244398940_n.jpgAz aranykoporso

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://barazdak.blog.hu/api/trackback/id/tr455165805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása