HTML

Barázdák

Könnyebb egy blogban leírni életem eseményeit, mint 120 emailbe, egyenként. Szóval tipik "Ez történik velem Londonban" blog a barátaimnak :)

Friss topikok

Kratie es az elso benyomasok a csodas Kambodzsarol

2013.03.24. 15:12 cimola33

Eloszor is Zsuzs bejegyzesei utan le kell szogeznem, hogy tenyleg imadom Cambodiat. Az elso benyomasunk a hataron az volt, hogy egy fegyvernek latszo targyat a nyakunkhoz szoritottak es lemertek a lazunkat. Mert ugye, ha a beteges europaiak valami virust hoznak at Laoszbol, az ugye nem jo. Aki lazas, az mehet is a karantenbe (ami hozza kell tennem egy facolopokre kifeszitett zsakvaszonbol allo kajiba, aminek meg fala sincs, szoval igazandibol csupan jelzeserteke van). Szerencsere, bar az elejen naponta tobbszor, kesobb csak hetente 1szer ramjott, a "Zsuzsnezdma'megtutilazasvagyok!" para, most megbizonyodhattam rola, hogy nem, nem vagyok lazas es belephettunk a csodas Kambodzsaba :) A WCnel (ami inkabb fakalyiba, gugolos csempebudival) egy kislany szedte a budipenzt az apukajaval es a 4 eves koruli pottom mindenkit olelgetett es bujkalt a labunk mogott. Nagyon cuki volt es kozvetlen, baratsagos, amit a laosziakrol (sem a felnottekrol sem a gyerekekrol) nem mondhatok el. SZoval elszorakoztunk vele es megvolt az elso pozitiv benyomas.

A Kratie fele vezeto utrol mar Zsuzs tollabol olvashattatok. A varosrol nem sokat tudunk, mivel csupan 1 ejszakat toltottunk ott. Ettunk jo olcson egy helyi "etteremben", jo nagy adag zoldseget rizzsel. A kambodzsai konyha amugy azert is a kedvencem (nem nem csak a pokok miatt :) ), mert nagyon sok oysterszoszt (osztrigaszosz) hasznalnak, amit imadoook. A gyumolcsarus nenitol megtanultam a basic kmert, vagyis a koszonomot es a sziat, bar mindenki utobbira a Hellot hasznalta, ugyhogy azt el is felejtettem hamar :) Viszont akarhanyszor hasznaltam az "Akun tant" mindig meglepodtek es mosollyal dijjaztak nyelvtudasomat. Mig Laoszban nem volt jellemzo, hogy jol beszelnenek angolul, addig itt szinte mindenki beszel valamennyire es nem is feltetelezik a turistakrol, hogy akar egy szot is tudnak kmerul. Hat en tudtam es kaptam is a mosolyokat :) Valamint azert is zartam szivembe ezt az orszagot, mert olyat tapasztaltam itt, ahol meg sehol eletemben. Amint ramosolyogsz az emberekre, egybol, gondolkodas nelkul visszamosolyognak, integetnek, koszonnek. Ilyen baratsagos neppel meg nem talalkoztam. Segitokeszek es kedvesek. Es nem, nem azert, mert a penzedet akarjak (oke eleg sok a koldus es fokent Angkorban a keregeto gyerek), hanem mert szimplan joszivuek. Szoval igen, szivesen toltenek min 1 evet Kambodzsaban. Persze ilyenkor felmerul a kerdes, hogy mi lesz, ha megbetegszem, mert a korhaz nem valami csucsszuper. Egy emeletes haz aljaban, kb garazsfelesegben van beallitva sok faagy (nem am a veretes europai, hanem a gyalulatlanfabol osszetakolt) matrac nelkul es azon fekszenek a betegek infuzioval. Szoval nem egy leanyalom nah...De eleg konnyu atjutni Thaifoldre, ahol pedig eleg jo az egeszsegugy, ugyhogy nem annyira gaz.

Kratiebol reggel 7kor indultunk Phnom Penhbe, mivel Zsuzs a legutobbi nem tul kellemes utazasi elmenye utan biztosra akart menni, hogy lesz helyunk a buszon, ugyhogy egy korait valasztottunk. Nem minibuszt, ahol be is vallottak, hogy 3 helyre 4 jegyet adnak el, hanem nagybuszt, helyiekkel, kinai dzsekicsenes filmmel es karaokeeval :) Szoval eleg jo es konnyu utunk volt. Jah es miert eppen Kratieban alltunk meg? Meg az elejen megegyeztunk Zsuzzsal, hogy max 7 orat akarunk utazni A es B kozott, ugyhogy ugy neztunk ki uticelokat, hogy ne dogoljunk meg az utazas alatt. Meg igy is akadt, mikor a 7 oras ut ugye 14re sikeredett, de azt gondolom ez a 7oras elgondolas eleg jo volt. Valamint sosem foglaltunk le elore szallast, igy teljes volt a szabadsag, hogy mikor es hova megyunk tovabb.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://barazdak.blog.hu/api/trackback/id/tr805165698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása