HTML

Barázdák

Könnyebb egy blogban leírni életem eseményeit, mint 120 emailbe, egyenként. Szóval tipik "Ez történik velem Londonban" blog a barátaimnak :)

Friss topikok

DK Azsia kozlekedese ahogyan Zsuzs latta (oke, ez kb ilyen is :) )

2013.03.19. 04:04 cimola33

Egy jotanacs Zsuzs ellensegeinek: Kerd meg, hogy meseljen Kambodzsa kozlekedeserol:) Tuti ideggorcsot kap, mint Siem Riepben hajnal 3kor, amikor leuvoltotte a buszosember fejet. Komolyan, ilyennek meg nem lattam, pedig 16 ev nagy ido :)

Korabbi igeretemhez hiven, most ejtenek nehany szot az itteni kozlekedesrol. Mintahogy ez az elet tobbi teruletein is megfigyelheto DK-Azsiaban, a kozlekedesben sincs semmi logika, semmi rendszer. Itt, ha tobb lehetoseg kozul kell valasztani, biztos lehetsz benne, hogy a leheto legrosszabbat valasszak. A kozlekedesi eszkozok 90%-at robogok alkotjak, a tobbi mindenfele gurulo takolmany, buszok, tehetautok es pick-up teherautok. Mindezek a lehetetlensegig megpakolva emberekkel, allatokkal vagy arucikkekkel. Itt nem ismerik azt a kifejezest, hogy "tobb mar nem fer fel" vagy eppen azt, hogy "nem biztonsagos".
Egeszen hetkoznapi latvany peldaul, hogy apuka, anyuka plusz a harom gyerek utazik a csaladi robin; vagy lattunk olyat is, aki ket malacot szallitott a robogon a hatukra kotozve, a labuk csak ugy kalimpalt az eg fele, de hallottam mar olyanrol is, aki a tehennel jatszotta meg ugyanezt.
Az altalanosan elfogadott es egyetlen kozlekedesi szabaly, hogy a nagyobbnak es eroszakosabbnak van elsobbsege, es aki nem ugrik ki idoben az utjabol, az magara vessen.
A Phnom Penh-bol Pursatba vezeto uton peldaul folyamatosan halalfelelmunk volt, mert a buszsofor olyan nyaktoro sebesseggel cikazott a krater meretu katyukkal tarkitott uton, hogy mindenki azt hitte, felborulunk. Mindekozben minden elottunk kozlekedo jarmuvet hangosan ledudalt, es mar elozott is, fuggetlenul attol, hogy jott-e szembe valami, vagy nem.

Nehany tanacs azoknak, akik a jovoben errefele szeretnenek utazni:

- A busz orankent megall az utszelen, ahol konnyithetsz magadon. Kovesd a helyieket, mert semmit nem mondanak el angolul a turistak kedveert.
- Nyugodtan guggolj le barhova, ha nincs wc. Neha meg ki is jonnek az emberek a kunyhojukbol az ejszaka kozepen, hogy az utasokat beinvitaljak a kertjukbe uritkezni.
- Ha ebedszunetre megall a busz egy vendeglatoegysegnel, ne vard el, hogy megvarjak, mig te is befejezed. Sot, soha ne vard el, hogy egy percet is varni fognak rad, ha nem vagy ott idoben indulaskor, amirol nehez kiszamitani, hogy mikor van, ugyanis ha tudnak se mondanak meg. Amikor nekik jolesik. Cserebe viszont elvarjak toled, hogy nehany oras varakozason, tokolodesen itt-ott ne akadj ki.
- A menetidore minimum 2 orat mindig ra kell szamitani, csak toluk a logika nem koveteli meg, hogy ezt a menetrendben is feltuntessek. Peldaul, ha egy busz A es B kozotti utat mindig 9 ora alatt teszi meg, anelkul, hogy barmi hatraltato tenyezo beutne utkozben, naluk ugyanez az ut a kiirasokon vagy ha megkerdezed, meg mindig csak 7 ora. No comment.
- A jegy nem garantal semmmit, maximum annyit, hogy elvisznek. Ld elozo fejezetek.
- Biztonsagban soha nem fogod erezni a testi epsegedet.

ui.: mindeme tanacsok Laoszra es Kambodzsara vonatkoznak, Thaifoldon egesz normalis keretek kozott lehet buszozni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://barazdak.blog.hu/api/trackback/id/tr475144565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása