HTML

Barázdák

Könnyebb egy blogban leírni életem eseményeit, mint 120 emailbe, egyenként. Szóval tipik "Ez történik velem Londonban" blog a barátaimnak :)

Friss topikok

Nagyregeny Chiang Mairol

2013.01.30. 15:27 cimola33

Kisebb elmaradasunkat probaljuk behozni es ime egy hosszabb bejegyzes, amit par ora alatt be is gepeltem, koszonhetoen egy ingyerlaptopnak (thx Geert for your laptop :) ).

Miutan hajnali 6kor (reggel 8 helyett) finoman szolva kitessekeltek a VIP buszbol, elindultunk kaveert, atverekedve magunkat a tuktuktukmalok hadan. Kaptunk szokasos barna lotyit tejporral es egy meritokanalnyi cukorral (ami, most hogy szerencsenk volt megtapasztalni a vietnami "kavet" is, maga volt a tokely). Mivel ki sem lattunk a fejunkbol, rendeles elott nem tisztaztuk az arat (nagy hiba Thaifoldon), igy szerintem kisse tulszamlaztak. 

Mar hajnalodott, ugyhogy amint meglattunk ket turistat, kovettuk oket es beszalltunk a tuktukjukba (tobb utas kozott tobbfele oszlik a viteldij), barhova is menjenek. Igy sikeresen bejutottunk Chiang Mai belvarosaba, ahol az elso szembejovo feherembertol megkerdeztuk hol lakik. A fo parameterek, amik egy jo guesthaust jellmeznek, hogy olcso, van benne free wifi es szerencses esetben melegviz, bar az nem feltetlenul szukseges. A spanyolnak latszo fiu ilyenben lakott, elmagyarazta hol van, ugyhogy meg is talaltuk. Finoman szolva nem tetszet, mert nem volt ablaka es hipermocskos volt (oke, Zsuzsnak bejott, csak nekem nem fullott hozza fogam). Ugyhogy atmentunk a mellette levo utcaba, ahol az LP (Lonely Planet, az utikonyvunk, ami finoman szolva nem tul pontos arakat es neha hasznalhatatlan terkepeket tartalmaz) szerint olcso es jo szallasok vannak. Meg is talaltuk a VIP guesthouset, ahol 3 agyas szobat birtokoltunk ketten, sajat furdoszobaval. A szobalany segitsegevel sikerult forrovizet is csiholnunk a zuhanyzobol es lepihentunk par oracskara ( ami Zsuzs idoerzeket annyira felboritotta, hogy a nap folyaman tobbszor hosszasan kellet gyozkodnom, hogy nem, nem tegnap erkeztunk, hanem ma). Felfedeztuk a kornyeket es sikerult egy autentikus "ettermet" talalnunk, amiben rendeltem is zoldseglevest. Tudom, ez az en hulyesegem volt, hogy miutan 1 teljes hete elveztem mar a "csodas" thai konyhat, anyukam finom otthoni leveset vartam. Hat nem azt kaptam. Valami leben uszott par zoldseg, valami mozarellasajt allagu, furaizu nemtommi es glass noodles (mint kesobb ertesultem a neverol), ami erosen hajazaz emberi takonyra. Ugyhogy par kanal utan en inkabb nem kertem. Zsuzs a jol bevalt csirkeszoldseges-rizset valasztotta. Okosan.

A "sikeres" reggeli utan lefoglaltunk egy 2 napos, 1 ejszakas hegyi turat a szallasunkon. Megneztunk par templomot, en elmentem az ejszakai bazarba, ami tomve volt turistakkal es jol el lehetett benne tevedni.

MAsnap reggel otthagytuk a nagyhatinkat a szallasunkon, lefoglaltunk egy ejszakat 1 nappal kesobbre, es elindultunk treckingelni. Reggel meg bevettem a doxyciclinemet, mert ugye a szkafander meg a fel kilo magamra fujt DEET nem eleg. Viszont en rosszabbul jartam, mint Zsuzs a bokakiutesevel. Engem a panikrohamszeru, lesappadok, mindjart behanyok es meghaok gyogyszerallergia kapott el, ugyhogy en is konnyes bucsut intettem a tablettaimnak.

A turan jo kis csapat gyult ossze, par lany (Ujzelandrol, Malaiziabol, Ecuadorbol, Koreabol, Nemetobol es Litvaniabol) valamint egy srac Hollandiabol. Az idegenvezetonk pedig Barabas Zoli thai alteregoja volt. Egy az egyben, kinezetre, habitusra. Elefant lovagoltunk, ebedeltunk egy hegyi faluban es harom lany megnezte a long  (hosszu nyaku torzs, ahol a nok hosszu szuk nyaklancot hordanak es tuti mindenki latta mar oket a nationalgeographikon vagy konyvben). Elmondasuk szerint eleg szomoru volt, hisz egy torzsnek megengedtek a Thaifoldon valo letelepedest, ha napi rendszeresseggel turistak lephetik el a falujukat. Akkor most kepzeljunk bele, hogy nap nap utan ulunk a nappalinkban, tevezunk, olvasunk vagy iszogatunk a baratainkkal es csak ugy betoppan 30 japan turista, lefenykepez, integet, megker, hogy had csinaljon kozos kepet velunk...Nekem az elkepzeles sem konnyu, nemhogy igy eljek....

A trecking a dzsungelen keresztul vezetett es a guidunk gyujtott bananviragot, amibol a hegyi falu melletti szallasunkon finom vacsit fozott nekunk. Ejjel nem volt tul meleg es az alattunk kapirgalo kakas ejfeltol orankent jelezte a reggelt, de mivel tapasztalt utazokent fuldugot hasznaltam, egesz jol aludtam. Nem ugy ket lany, aki reggel kitalalta, h nekik ez nem tetszik, ugyhogy visszamennenek este a varosba es nem hasznalnak ki a 2 ejszakat, amit befizettek. Mi meg gondoltuk maradnank ingyen :) Ugyhogy maradtunk.

Furodtunk meg mostunk vizeseben, megneztunk meg par hegyi falut, amiben vagy civilizalt korulmenyek kozott elt par csalad, vagy tokures volt, mert mindenki elhagyta a falut. Szoval kellemesen eltelt a 3 nap es mehettunk vissza a varosba.

Ekkor jott a kovetkezo nem vart kaland a szallasadonk ugyanis kiakadt, hogy neki nem szoltunk, h nem elozo este jovunk vissza. Mi ugyan megkertuk az egyik turavezetonket, hogy szoljon be a hostelunkbe, mert a hegyen nem volt terero, de o ugy tunik ezt nem tette meg. KIs vita utan visszakaptuk zsakjainkat es befeszkeltuk magunkat, a par nappal ezelott altalam kevesse preferalt, am olcsobb szallasra. (Az aram es folyoviz nelkul eltoltott elozo 2 ejszaka jobb fenyben tuntette fel a koszos szobat). Este az aznap talalt felbecsulhetetlen szepiroi erzekkel megirt konyvemet kezdtem el olvasni (egy fickorol szolt, aki Viagra tuladagolassal valt meg eletetol) Zsuzs unatkozott es mikor kozoltem, hogy en olvasni fogok,a kov parbeszed kerekedett:

I: En akkor elkezdem olvasni a konyvemet.

Zs: Jol van, akkor en meg szamolom az ujjam - es elkezdte a huvelykujjatol, egy, ketto...

Buszoztunk hegyen volgyon at, olvastunk, harcoltunk a hanyingerunkkel, de vegul megerkeztunk Chiang Khongba. Igaz megalltunk valahol, ahol a potom 1 oras varakozasi ido alatt a sofor egy percre sem kapcsolta le a motort. Ekkor valt koltoive szamunkra a kerdes, hogy vajon miert is van ekkora nagybudos szmog ebben az orszagban? Zsuzs azonban egy masik fontos felismeresre is jutott. Amikor vart ram a budi elott, alig ismert meg, mert kimagaslottam a thaik kozul. Itt is 3. lennek a tornasorban, de itt elolrol :) Ennek az egyebkent kellemes felismeresnek ellenere sem sajnaltam, hogy lassankent elhagyjuk Thaifoldet es potom 30 dollaert atlepunk Laoszba.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://barazdak.blog.hu/api/trackback/id/tr995053303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása