HTML

Barázdák

Könnyebb egy blogban leírni életem eseményeit, mint 120 emailbe, egyenként. Szóval tipik "Ez történik velem Londonban" blog a barátaimnak :)

Friss topikok

Utravalo

2013.02.10. 18:38 cimola33

Oke, ez az a bekezdes, amit utazas elott szoktak megosztani, de jobb kesobb, mint soha. Mig Zsuzs olvas, vagy szepeket almodik, addig en osszeszedtem, hogy mi is kell egy 2 honapos utazashoz Thaifoldre, Laoszba es Kambodzsaba. Konnyebb es olcsobb beszerezni a dolgokat Londonbol, de MOrol is lehet, hiszen Barabas Zoli mar elottunk felfedezte ezt a videket. Valamint orulnek, ha szolna neki valaki es kommentelne, hogy o hogyan latta mindazt, amit mi. (Van blogja amugy?)

Szoval:

- fejlampa vagy zseblampa
 (sokszor kivilagitatlanok az utcak es jol jon, h ne usson el az auto, ha gyalogolsz hazafele)

- szunyogriaszto (a malaria nem nagy gaz, de egyre tobb dengulazas eset van, ami ellen nincs vedooltas) min 30-50% deet. Chiang Maion (eszak thaifold) kivul nem igazan talaltunk ekkora hatoereju cuccot, ugyhogy jobb otthonrol betarazni 2 sprayt.

- sal (nah ez olyan, mint a galaxis utikalauzban a torolkozo, mindenre jo)

- halozsak, utazoparna (nekem sokszor segitett, ha undorodtam az agytol vagy ha foldonulve kellett utaznom)

zsinor (londonban van travell line, ami ruhaszaritonak hasznalhato 2 tapadokoronggal a vegen, nah az nem er semmit...), univerzalis kagylodugo (mosatni is lehet, de kezzel mosni olcsobb, igy csak hetente kell mosatni), mososzer (ezt nem igazan hasznaltuk, inkabb a szappan az igazi tusfordo helyett is)

- 4 bugyi (utazos, konnyu a legjobb, tangaimadok inkabb ne utazzanak...), 2 zokni (jol jon a ligkondis buszon is), 1 melltarto (ha As a mereted, makod van, eleg a bikinifelso), 1 felso, ami beepitett melltartos vagy 2 szett bikini (bar a 2 szett bikini amugyis jol jon)

- 2 hosszuujju (egyik, ha lehet zipzaros es mind2 vekony, mert jo a szunnyogok ellen, de thaifold es laosz eszaki reszen kivul, rohadtmelegvan)

- 1 polarpulcsi (kapucnisban jol lehet aludni es jungle turan felbecsulhetetlen, valamint ha nincs kisparnad azt is mindig helyettesitheti)

- 1 lecipzarozhatos utazos hosszugatya (az intersportban vettem 2 eve egyet 3000 FTert, megtettem benne 900kmt gyalog Spanyolorszagban, beutaztam Angliat es meg itt is tokeletes, MCKEna asszem a markaja)

- 1 vekony hosszugatya, megjobb, ha felkothetos szellos, de ezt itt is lehet venni, vagy ruha (felso, also egyben) vagy rovidgatya

Itt tennem hozza, hogy a legtobben Bangkokba erkeznek es ott a kinai piacon minden kaphato es nagyon olcso. Igy van ez Phnom Penhben is a russien marketen

- flippflops a beachre es labgomba ellen a tusoloba

- szandal (Teva vagy barmilyen) es trecking cipo (de ezek beszerezhetoek Bangkokban) es vegulis ha nem akarod cipelni a szandal sem letfontossag, ha jo cipod van. Itt tennem hozza, hogy a Keen markaju cipomben legyalogoltam 900km-t, sokat utaztam Angliaban es meg mindig azt hordom, bar mar kicsit viseletes :)

- 3 rovidujju vagy ujjatlan (Zsuzs ujjatlanba nyomul, az kevesbe lehet atizzadni, de neki nincs is konyhasnenikarja :) Bangkokban lehet venni gyurtanyagu konnyupolot, ami tokeletes utazashoz, hacsak nem cipelsz magaddal egy vasalot es egy vasalodeszkat :) VAlamint itt Kambodzsaban a sortorony melle (10 korso csapolhato sor) ingyen adnak egy polot.

- naptej, gyogyszerek (lazra, leegesre, hanyasra, fosasra (immodium vagy diadrohe{nemtom pontosan a nevet, por, lila es angliaban lehet kapni), torokfertotlenito, fejfajascsillapito, sebbfertotlenito, sebtapasz, altato(akinek kell, bar itt konnyebben beszerezheto, mint otthon, jkb barmit adnak a gyogyszertarban, de mi nem hasznalunk altatot), B vitamin buszon rosszullethez vagy ha valaha panikbeteg voltal, mint jomagam)

- itt emlitenem meg, hogy Londonban konnyebb elintezni az oltasokat es olcsobb is. Mindenfele oltasom van (HEpa A,B, tifusz, veszettseg, meg mittomen meg mi). Nem feltetele a belepesnek az, h legyen barmilyen oltasod is. Viszont a malariatabletta nem fontos, bar jo ha van nalad egy adag, az antibiotkum barmikor jol johet. Nekunk a doxicyclin nagyon nem jott be. Malariatabit amugy LAoszban is siman adnak barhol.

- Fogkefe (sok helyen adnak, de azert jo ha van sajatod), szappan v tusfurdo, sampon, deo, testapolo (manikur es pedikur, fodrasz olcso london utan, szal ne cipelj feleslegesen egy csomo butasagot)

- lanyoknak talan fontos, h betetet itt barhol lehet kapni, de tampont szinte sehol, ugyhogy egy kis adag nem rossz, ha a beachen latogatna meg a mikulas

- fogpiszkalo (kivallo koromkoszkikaparo, hiszen azert egy 30 eves noi kez megsem lehet mindig olyan, mint egy 10 eves kisfiue:) ), koromcsipesz, szemoldokcsipesz

- ezzel kellett volna kezdenem: jo hatizsak. Nekem deuter van asszem 45 literes igy nem tudod tulpakolni, de konnyu utazni vele. Esoallo, nem az eso, hanem a kosz miatt. Esokabatom van, de eddig tokfelesleges volt hozni.

- kes vagy kisollo vagy mind2.

- tu, cerna, varrni vagy vizholyag kezelesere

- fuldugo, szemellenzo (buszonalvashoz, de a repulon is adtak, ugyhogy felesleges otthonrol cipelni)

- Ipod, jo ha van okostelod vagy wififogo eszkozod, szinte mindenhol van ingyenwifi, bar Laoszban nagyon lassu, ha egyaltalan mukodik...), fenykepezo, masodik SD kartya, eleg egy kicsi, de nekunk sajna csak 1 nagy van, amirol lehetetlen letolteni az osszes kepet sajat laptop hijjan, es egyelore nem is tudjuk hasznalni :(

Travell adaptor (atallakito, ami barhol a vilagon hasznalhato) Az europai dugok itt is mukodnek, de angliabol mindenkepp kell kutyu, h toltsd a cuccaidat.

notebook, sajnos ezt elbasztuk, h nekunk nincs. nah majd legkozelebb :)

- toll, fuzet, Lonely Planet (nekunk a delkelet azsia van angolul a shoetrip, asszem), Phrasebook, amiben az osszes delkeletazsiai nyelvbol van egy kicsi, de nem igazan hasznaljuk. Sokkal hasznosabb egy kartyaszett, amin a fontos dolgok rajzai vannak es kreativabb is :) Thaifoldon szinte mindenki tud angolul, Laoszban mar nehezebb, de Kambodzsaban alig talalni valakit, aki ne beszelne picit angolul, foleg a gyerekek.

- kartya, kocka (kockapokerhez es baratkozni :)
- open mind (legy nyitott mindenre es mindenkire)

- ovtaska (en nyugodtabb vagyok, ha a buszon igy alszom, h benne vannak a cuccaim), kistaska (hatizsak az igazi, de BKban is kaphato)

- utlevel fenymasolat valamint utlevel scan emailben (ha elveszne)

- fenykepek, dollar a visumokhoz (thaifoldre 30 napra ingyenes a vizum (ha repulovel mesz, buszos belepeskor 15 nap, de ha atlepsz Malaysiaba, ami ismet ingyenvizumos, akkor ujra ketyeg a 15 nap, laoszban 30 dollar, kambodzsaban 25)

- valamennyi penz (nalunk 200 font, 100 dollar) es bankkartya, ha lehet 2, ha az egyik elveszne (ha angol kartyad van es kell kutyu hozza a netbankhoz, akkor vidd a kutyut is. Kb a mellmeretemet is meg kellett irnom a batyamnak, h kideritse mennyi van a szamlamon) Angliaban online be lehet jelenteni, ha kulfoldon hasznalod majd a kartyadat, igy tuti nem blokkoljak.

- sok nejlonzacsko es budipapir (mindenre jo). BAr itt van jofajta seggmoso, ugyhogy lehet vele sporolni :)

- utasbiztositas (ez otthon nagyon draga. Nemtom el-e meg az Unicredites lehetoseg, ha nyitsz egy szamlatm, akkor kapsz feleves biztositast) Londonbol, ha ottelo vagy, akkor 24 font. Minel elobb kotod, annal olcsobb. Mi meg nem hasznaltuk, remeljuk nem is fogjuk, de egy baratunk Vietnamban motorbalesetet szenvedett (gyakori eset itt) es 6 dollar volt a labgipsze meg a rontgen, ugyhogy nem veszes. Valamint, ha itt valami bajod van es van lehetoseged Bangkokba menni korhazba, tedd azt!!! Ott a legprofibbak.

- jogsi (Luang Prabangban a bicoberleshez utlevel vagy jogsi kell depositnak, en nem szivesen hagyom ott az utlevelemet, ugyhogy jo, h Zsuzs megtette helyettem, de ekkor hianyzott a jogsim)

- oltasikonyv fenymasolata (senki nem nezte, de van, ha kell)

- konyv (neha azert olvasunk is es lehet cserelni a guesthausokban) meg Dumastol egy magyart regenyt is talaltunk :)

- torolkozo (nekem Decatlonos, 3000 Fts konnyen szarado van, kivallo)

- napszemuveg (az UVs a legjobb, de mivel a Mekongban vegezte vettem itt egy Guccit 3 dollarert, ami igen NIkcsim, NEM eredeti)

- zold plusstacsko (opcionalis :) )

Mindig legyen nallad egy kis kenyer vagy ennivalo, viz mert neha hajnali 4 helyett delutan 1re ersz oda, ahova indult a buszod. Itt mondjuk a buszok kb. 2 orankent megallnak egy kajaldanal, szal lehet csak en vagyok tulaggodos.


JAh es a budzse? Ketten utazni olcsobb, mert olcsobb a szoba. A kaja meg a sor nem draga, a cigi kifejezetten olcso (pechemre). Kb. napi 20 fontban vagyunk utazasokkal es szorakozassal, de biztosat a vegen fogunk tudni.

Hat kb. ennyi. Es utazzatok, mert ez felbecsulghetetlen es eletreszolo elmeny:)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://barazdak.blog.hu/api/trackback/id/tr505073005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása